Osterivinokkaan kasvatus kahvinporoissa

IMG_20141123_174129

Käytetyt kahvinporot ovat ihanteellinen kasvualusta osterivinokkaan kasvatukseen. Kuvassa on käytetyt suodatinpussit sisältöineen laitettu heti jäähdyttyään isoon kukkaruukkuun ja mukaan on heitetty silloin tällöin puutappi johon on kasvatettu osterivinokasrihmastoa. Muutaman viikon odottelun jälkeen alkaa ruukku tuottaa satoa.

Sanottakoon että kukkaruukku ei todellakaan osoittautunut kovin hyväksi kasvatusastiaksi, koska porot pääsivät kuivumaan liian helposti.

Palataan aiheeseen myöhemmin.

5 thoughts on “Osterivinokkaan kasvatus kahvinporoissa”

 1. Hei!

  Kiitos mahtavasta sivustosta ja hienosta uraauurtavasta harrastuksesta, jonka olet ottanut omaksesi!

  Olemme vaimoni kanssa innokkaita sienien ystäviä ja nyt olemme kiinnostuneet ruokasienten kotikasvatuksesta. Osterivinokas onkin meidän suurinta herkkua ja sen vuoksi haluaisin kysyä sen kasvatuksesta hieman tarkentavia kysymyksiä.

  Puhuit päivityksessä puutapista, johon oli kasvatettu osterivinokasrihmastoa. Miten tämä rihmaston kasvattaminen puutappiin tapahtuu tarkalleen? Tunnen aika paljon alan sanastoa ja omistamme esimerkiksi painekattilan, jolla esimerkiksi sterilointi onnistuu erinomaisesti, jos sitä kyseisessä projektissa tarvitaan 🙂

  Suurimpia kysymyksiäni on varmaan mistä osterivinokkaiden itiöitä saa helpoiten ja miten niistä saa kasvatettua rihmastoa, jota on helppo levittää kahvipuruihin?

  Ystävällisin terveisin,
  Pekka

  1. Pahoittelut pitkä vastausaika. Osterivinokkaan itiöitä et varmaan saa muualta kuin metsästä. Suomen markkinoilla ei myydä sen sienen itiöitä. Nordic Fungilla on jotain suomalaisten lahottajasienten rihmastoa myynnissä, muttei itiöitä.

   Puutappeihin rihmaston saa, lisää esim. jyväymppiä pussiin jossa on puhtaita puutappeja. Sieni alkaa kasvaa puutappien pinnalle ajan kanssa.

   Itiöistä voit kasvattaa sieniä ensin kasvattamalla rihmastoa petrimaljoilla olevalla agar agar-seoksella. Esim. peruna-dekstroosi- tai mallas-hiiva-agar toimivat hyvin. Kun rihmasto kasvaa petrimaljalla siitä pitäisi valita oikeanlaista kasvustoa, jota jatketaan uusille petrimaljoille. Tällainen siirto pitäisi tehdä noin 2-3 kertaa. Täten saadaan voimakaskasvuista sienirihmastoa aikaiseksi.

   Petrimaljoilta rihmaston voi siirtää steriloituihin jyviin. Kun sieni on kasvanut kokonaan jyviin voidaan se sieltä siirtää puutappeihin tai vaikka kahvinporoihin.

   Kannattaa myös tutustua Hullu Mykologi -lehtiseen. Siinä kerrotaan miten Psilosybiini-sientä voi kasvattaa kotona, mutta samat käytännöt toimivat muidenkin sienten kanssa. Myös Paul Stametsin kirjoihin kannattaa tutustua.

  1. Itsekin olen saanut hyvin Osterivinokkaita Helsienen rihmastoista ja kätevästä growkitistä! On muuten yksi parhaista sienistä mitä olen syönyt!

   1. Hienoa, että olet onnistunut kasvattamaan omia sieniä! Osterivinokkaat ovat kyllä hyviä sieniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *